|
Šumivé víno - Prosseco D.O.C. Extra-Dry Millesimatoy
 |
|
Typ: |
|
Spumante Extra Dry Millesimato |
|
|
|
|
|
Odroda: |
|
Glera |
|
|
|
Označenie: |
|
Prosecco D.O.C. |
|
|
|
|
|
Obsah alkoholu: |
|
11% |
|
|
|
|
|
Skladovanie: |
|
2 roky |
|
|
|
|
|
Vinárstvo: |
|
Je vyrobené z ručne zozbieraného hrozna a hrozno je podrobené mäkký lisovanie. Potom, čo prebehne lisovanie vznikne kalný mušt ktorý sa nechá odpočívať v chlade (5-10 °C) v nerezových tankoch. Omladina sa oddelí od vkladu a fermentácie začne. Fermentácia sa prebieha s podporou pôsobením vybraných kvasiniek. To sa vykonáva pri konštantnej teplote 18-20 ° C a asi 15 až 20 dni. |
|
|
|
|
|
Šumivé: |
|
Šumivosť dosiahneme metódou Charmat na začiatku druhej fermentácie v autokláve pomocou z ušľachtilej kvasinky, pri teplote v rozmedzí 14-16 ° C. Po dosiahnutí požadovaného tlaku (asi 6 bar), vznikne hmota, ktorá sa ochladí na -4 ° C pre blokovanie kvasenie a podporovať stabilizácie. Na záver sa ešte filtruje a pod tlakom nasleduje stáčanie. |
|
|
|
|
|
Degustácia: |
|
Slamovo žltej farby, vône zreteľne ovocná. Chuť je jemná, príjemná a harmonická. |
|
|
|
|
|
Podáva sa k jedlu: |
|
Aperitív víno par excellence, vynikajúce k rizotu. Je vhodné k rybím pokrmom, najmä morské plody akôrovce. |
|
|
|
|
|
Servírovacia teplota: |
|
6 - 8 ° C |

|